FOREST en het coronavirus

04.2020

Vanwege het afgelasten van bijeenkomsten en evenementen door het coronavirus, is FOREST tot nader orde uitgesteld. Al anderhalf jaar zijn we bezig met dit project, en we betreuren het plotselinge wegvallen ervan.

Tegelijk is er iets wonderlijks aan de hand: we zijn deze anderhalf jaar bezig geweest met een fictieve situatie die vergelijkbaar is met die waar we nu inzitten. Een samenlevingsstructuur die instort, doordat er één soort, in het geval van FOREST de boom, zo is gemuteerd dat ze een grote bedreiging vormt voor de mensheid. De mens moet zich noodgedwongen aanpassen aan de natuur, in plaats van andersom. 

Hoe doe je dat? Wat moet er ineens anders en hoe dan? Hoe verandert je omgeving? Hoe verandert je waarneming mee met je omgeving? Maar ook: wie word jij in een realiteit waarin je minder controle hebt? Welke sociale mechanismen worden er zichtbaar?  De fictie van ons spel is plotseling ontdaan van haar ‘niet-echt’ zijn. We willen het liefst juist nu spelen en hopen dat daar op niet al te lange termijn mogelijkheden voor zijn.

Niemand weet nog waar de situatie waar we ons in bevinden toe zal leiden. We ontdekken opnieuw dat de wereld maar beperkt maakbaar is. Voorlopig wachten we af en wensen we iedereen sterkte toe.

Niet op: Emke Idema – artikel van Annette Embrechts in de Theaterkrant