FOTO: Nikola Milatovic

Ik ben Emke. Mijn werk ontstaat waar verschillende disciplines elkaar raken: theater, literatuur, interaction design, (sociale) psychologie, ecologie, spiritualiteit. Ik maakte een aantal gezelschapsspellen: STRANGER (2012), RULE (2014) THIS CAN’T HAPPEN (2018), FOREST (2020) die in verschillende contexten worden gespeeld: in het theater en op festivals, maar ook op symposia en in organisaties. En ik richtte de School of Unlived Worlds op (2022) om opnieuw te kunnen ontdekken wie we zijn in ons landschap. Elk werk is een speeltuin, waarin je als bezoeker de mogelijkheid hebt om doen, laten, waarnemen en denken te onderzoeken, waar het persoonlijke en het politieke elkaar raken.

Tijdens mijn studie nog schreef Joe Kelleher (professor aan de Roehampton Universiteit in Londen) iets over mijn werk dat ik mooi vond:

‘It is complex (always) without being complicated, and that is a precious quality. Perhaps it is through what she understands of language and what she credits her audience, her collaborators, to be capable of, that she enables understanding in others: the sort of understanding that is ever entertaining, although the sort of entertainment that is never without its complexities.

Voorbeelden van vragen waarin ik geïnteresseerd ben zijn: ‘Hoe kan ‘serieus spelen’ leiden tot beter luisteren?’ ‘Hoe geef je jezelf vorm, en hoe kun je door andere keuzes daarin te maken een nieuwe wereldorde laten ontstaan?’ ‘Hoe vormt een landschap jou?’ ‘Hoe maak je echt contact?’

Ik zet mijn eigen projecten op, en werk daarnaast graag in opdracht, bijvoorbeeld als dramaturg of artistiek mentor. Ieder creatieproces is een intieme affaire met het leven en ik vind het een eer om mensen daarbij te begeleiden. Ik geef met veel plezier les, vooral in het kunstvakonderwijs (oa DAS Theatre, toneelacademie Maastricht). Het vormgeven van inspiratie kan op vele manieren. Als iets nog niet eerder is gedaan mag je mij bellen. Op dit moment werk ik als scenarist en regisseur aan een pioniersproject rond interactieve televisie bij de VPRO.

Ik studeerde Nederlandse taal- en letterkunde (Rijksuniversiteit Groningen), rondde de performanceopleiding af aan de toneelacademie Maastricht en volgde de Master of Theatre in Amsterdam, DasArts. In 2013 richtte ik Stichting Stranger op, waarmee ik mijn werk produceer. Ik zie mezelf als student van de situaties waar ik in terechtkom en soms neem ik aanvullend les, bijvoorbeeld op de Schrijversvakschool (poezie/essay), UvA/OU (vakken sociologie/psychologie) en de School voor Zijnsorientatie (Tibetaans boeddhisme/psychologie).

Link naar Linkedinprofiel

Mijn werk wordt geproduceerd door Stichting Stranger
Bestuursleden: Anke Bangma, Martha van Meegen, Tobias Kokkelmans