School of Unlived Worlds

De School of Unlived Worlds is een nomadische school die verschijnt in de context van festivals, musea, theaters en organisaties die bezig zijn met ecologie. Daar opent ze een artistiek-experimentele ruimte om ons ecologisch bewustzijn te vergroten en gezamenlijk te leren over verschillende mogelijkheden om in relatie te treden met de plek waar we leven. Het kernteam van de School bestaat naast Emke Idema uit actrice en schrijver Marie Groothof en danser en dramaturg Doke Pauwels. De School werkt met een groeiende groep (ex)deelnemers.

De School of Unlived Worlds op een dijk bij Hornhuizen, Groningen

Wat

De School of Unlived Worlds maakt ruimte voor uitwisseling en experiment, in de vorm van driedaagse of vijfdaagse manifestaties, samen met verschillende partner organisaties in Nederland en Europa. Centraal staat het ontwerpen van fysieke artistieke interventies in de manieren waarop we normaal gezien een relatie aangaan met een plek. Als deelnemer kruip je op handen en voeten door een bos, draai je een half uur lang langzame rondjes om je as, volg je een mier in de stad, zing je mee met het omgevingsgeluid van een weiland of proef je de stenen op je pad. We ontrafelen hoe de voor ons bekende wereld zich op heel andere manieren aan ons laat zien als we er op een andere manier in stappen. De School biedt manieren om de kennis die uit de ervaringen voortkomt te ‘oogsten’. Zo leggen we blinde vlekken en lacunes bloot in onze perceptie en in de verhalen die we normaal gezien van onszelf en onze leefomgeving maken. Nieuwe manieren om ons in onze habitat te bewegen worden mogelijk. Naast de speelse interventierituelen laat de School een bibliotheek groeien van gerelateerde en ondersteunende praktijken en literatuur, vol inspiratie van filosofen, ecologen, botanisten en kunstenaars. We lezen, proberen, proeven en bespreken. Als deelnemer krijg je de mogelijkheid om op jouw beurt voeding te geven aan de bieb.

Ambitie

Door zich op verschillende plekken te manifesteren, in verschillende groepen van experts, groeit er een open source kennis archief over de mogelijkheden om in relatie te treden met onze omgeving. De School wil deze relaties beschikbaar maken voor de toekomst.

Voor wie

In 2022/2023 zal de School zich openen voor kunstenaars, ecologen en mensen met een expertise rond de relatie met de natuur, om uit te wisselen en van elkaar te leren. Als je zo iemand bent en interesse hebt in ecologie, speelse rituele interventies, belichaamde filosofie en de productie van situated knowledge, kun je contact opnemen of kijken of de School bij jou in de buurt verschijnt.

SPEELDATA

GEPLANDE VOORSTELLINGEN:

05/08/2023 -
28/07/2023

School of Unlived Worlds | La Strada, Graz (AT)

GEDANE VOORSTELLINGEN:

17/04/2023 -
16/04/2023

School of Unlived Worlds | Bosbeek, Bennekom (NL) (besloten)

18/11/2022 -
22/11/2022

School of Unlived Worlds | Jonge Harten Festival, Groningen (NL)

02/10/2022 -
04/10/2022

School of Unlived Worlds | BASE, Milan (IT)

 • Initiator Emke Idema | kernteam Doke Pauwels, Marie Groothof, Emke Idema | geproduceerd door Stichting Stranger | supported by IN SITU – European Platform for Artistic Creation in Public Space, BASE Milano, Jonge Harten Festival Groningen, Oerol Festival Terschelling ea

 • De dagen met de school bieden deurtjes waarvan je niet wist dat ze er waren, om dieper en vreemder met de natuur te verbinden. Zowel binnen jezelf als daarbuiten.
  Ik kwam met een gestrekt been in een warm bad terecht.
   
  S (moleculair bioloog)
   
  Ontnuchterend, verrijkend, verheffend, humorvol, relaxed. Het brengt je heel dichtbij natuur, jezelf, mens-zijn, maar op een nieuwe manier.
   
  A (boswachter) 
   
  Hele bijzondere en compleet nieuwe ervaringen: opnieuw naar de wereld kijken en zowel je letterlijke zintuigen gebruiken als je ongeremde verbeeldingskracht. Dingen ontstaan die je van tevoren niet kan bedenken.
   
  E (student future planet studies)
   

  Meer recensies >