School of Unlived Worlds

De School of Unlived Worlds is een nomadische ‘school’ die verschijnt in de context van festivals, musea, theaters en organisaties die bezig zijn met ecologie. De School of Unlived Worlds is een multisensorische ervaring van meerdere dagen, waarin theater en reflectie zijn geïntegreerd. In deze dagen draait alles om de werking van je zintuigen en je bewustzijn van de natuur. Het kernteam van de School bestaat naast theatermaker Emke Idema uit actrice en theatermaker Marie Groothof en producent en dramaturg Floor Cremers. De School werkt met een groeiende groep (ex)deelnemers.

De School of Unlived Worlds op een dijk bij Hornhuizen, Groningen

Wat

Je kunt het werken met de School zien als het co-creëren van een theatrale ervaring die je zicht geeft op andere mogelijke werelden, een mini-vakantie van je normale leven, een blind date met een landschap dat je kent, een filosofische scouting en een fundamentele training in het doorzien van je eigen mens- en wereldbeelden. Je stapt je omgeving in op manieren die je nog niet kent om zo je normale ‘intelligentie’ te doorbreken. De omgeving zegt altijd iets terug, en door goed te luisteren kun je dat opvangen.

De speelse, rituele acties van de School bieden openingen om onze zintuigen te dekoloniseren en verbinden je op andere manieren met de natuur, ook die in jezelf. Je kunt jezelf aantreffen kruipend op op handen en knieën door een bos, of langzame cirkels draaiend om je eigen as. Misschien volg je een mier in de stad, of zing je mee met de vogels in een weiland. De methodes zijn eenvoudig en openen de deur naar andere mogelijkheden om de wereld, jezelf en de relaties daartussen te zien en te belichamen. Blinde vlekken en lacunes in onze verhalen worden zichtbaar of er komen nieuwe verhalen naar de oppervlakte.

De School heeft een bibliotheek van gerelateerde en ondersteunende praktijken en literatuur. Gezamenlijk lezen we inspirerende teksten die de acties verdiepen en doen we soms een oefening, onder andere afkomstig uit bushcraft, schrijftraining, qi gong en meditatie. Als deelnemer word je uitgenodigd om ook jouw expertise te delen en bij de dragen aan de bibliotheek van de School. De School werkt samen met verschillende partnerorganisaties in Nederland en Europa.

Ambitie

In eerste instantie is de School of Unlived Worlds een inzichtgevende en immersieve ervaring voor de deelnemers, maar er ontstaat ook een poëtische kennisbank van een landschap. Door zich op verschillende plekken te manifesteren, in verschillende groepen, groeit er een archief van nieuwe mogelijkheden om in relatie te treden met onze omgeving. De School wil deze relaties beschikbaar maken voor de toekomst.

SPEELDATA

GEPLANDE VOORSTELLINGEN:

GEDANE VOORSTELLINGEN:

02/08/2023 -
03/08/2023

School of Unlived Worlds | La Strada, Graz (AT), halve dag introductie

29/07/2023 -
31/07/2023

School of Unlived Worlds | La Strada, Graz (AT), driedaagse training

10/07/2023 -
14/07/2023

School of Unlived Worlds | onderdeel van WE LIVE HERE, Amsterdam (NL)

17/04/2023 -
16/04/2023

School of Unlived Worlds | Bosbeek, Bennekom (NL) (besloten)

18/11/2022 -
22/11/2022

School of Unlived Worlds | Jonge Harten Festival, Groningen (NL)

02/10/2022 -
04/10/2022

School of Unlived Worlds | BASE, Milan (IT)

 • Initiator Emke Idema | kernteam Floor Cremers, Marie Groothof, Emke Idema | geproduceerd door Stichting Stranger | ondersteund door IN SITU – European Platform for Artistic Creation in Public Space, BASE Milano, Jonge Harten Festival Groningen, Oerol Festival Terschelling ea | dank aan Doke Pauwels, alle eerdere deelnemers

 • De dagen met de School of Unlived Worlds bieden deurtjes waarvan je niet wist dat ze er waren, om dieper en vreemder met de natuur te verbinden, zowel binnen jezelf als daarbuiten.

  S (35) micro-bioloog

  Ontnuchterend, verrijkend, verheffend, humorvol, relaxed. Het brengt je heel dichtbij natuur, jezelf, mens-zijn, maar op een nieuwe manier.

  Astrid (40), boswachter

  Hele bijzondere en compleet nieuwe ervaringen: opnieuw naar de wereld kijken en zowel je letterlijke zintuigen gebruiken als je ongeremde verbeeldingskracht. Dingen ontstaan die je van tevoren niet kunt bedenken.

  Elize (20), student Future Planet Studies

  Meer recensies >